La Gran Basílica de la Natura

El físic teòric de la Universitat de Cambridge John D. Barrow, guanyador del premi Templeton 2006 per al progrés cap a la investigació o els descobriments sobre realitats espirituals, és un home de molts talents.

Autor de 17 llibres i més de 400 articles de revistes, a més d’una obra que explora el significat de l’infinit, Barrow és potser el més conegut com el coautor, juntament amb el físic matemàtic de la Universitat de Tulane, Frank Tipler, del llibre del 1986 El principi cosmològic antròpic, en què va investigar si la Terra està realment afinada per a la vida. En revisar el llibre del New York Times, el periodista científic Timothy Ferris va escriure: “Em va enfurismar, no hi estava d’acord i em va encantar llegir-lo”.

En el següent assaig, escrit amb motiu del guanyador del premi Templeton, Barrow reflexiona sobre la majestuositat de la natura, el nostre coneixement cada vegada més ampli de l’univers i per què la religió sempre ha de tenir un lloc a taula amb la ciència.

Fa poc més d’un any estava a una gran església: la basílica de Sant Marc de Venècia. El seu predecessor va ser criat l’any 832 per allotjar les restes mortals de sant Marc Evangelista, que suposadament havien estat portades a Venècia des d’Alexandria quatre anys abans per dos comerciants venecians. Se suposa que havien amagat les restes del sant màrtir sota capes de porc per evitar les atencions dels funcionaris de duanes musulmans.

L’actual basílica d’estil bizantí, amb el seu distintiu cúmul de cúpules baixes, es va iniciar el 1063 i es va consagrar el 1089. Avui es troba al costat del palau Ducal a la vora de la plaça de Sant Marc, atraient turistes i coloms en lloc de pelegrins amb façana per llançar mil postals.

Vaig arribar a l’església a primera hora del vespre amb un petit grup d’altres científics per fer una visita guiada després d’haver tancat els visitants durant el dia. Quan vam entrar, era gairebé a la foscor total. Hi ha poques finestres, petites i lluny de ser transparents. Se’ns va demanar que ens asseguéssim al centre, permetent només uns febles llums de terra i alguna espelma elèctrica ocasional que ens guia cap als nostres seients. Per sobre de nosaltres només hi havia foscor.

Llavors, molt lentament, els nivells de llum van pujar per sobre de nosaltres i al nostre voltant, i l’interior va començar a il·luminar-se mitjançant un discret sistema de llums de sodi ocults. La foscor que ens envoltava va donar pas a una espectacular llum daurada. Els sostres arquejats que teníem a sobre estaven coberts amb un espectacular mosaic brillant de vidre i or. Entre els segles XI i XV es van fabricar gairebé 11.000 peus quadrats de mosaic daurat, quadrats per quadrats, barrejant l’or amb el vidre mitjançant un delicat procés que encara no s’entén del tot, per produir aquest brillant santuari daurat. Les aparences poden ser enganyoses.

Però, en reflexionar, el que més em va cridar l’atenció va ser adonar-me que els centenars de mestres artesans que havien treballat durant segles per crear aquesta fabulosa vista no l’havien vist mai en tota la seva glòria. Treballaven a l’interior ombrívol, ajudats per espelmes i llums de petroli per il·luminar la petita zona sobre la qual treballaven, però cap d’ells no havia vist mai la plena glòria del sostre daurat. Per a ells, com nosaltres, 500 anys després, les aparences eren enganyoses.

Apropar-nos a les estrelles

El nostre univers també és una mica així. Els antics escriptors que celebraven la declaració celestial de la glòria del Senyor només veien a través d’un vidre foscament. Sense saber-ho i infinitat d’altres que els van seguir, l’univers s’ha revelat mitjançant els instruments que la ciència moderna ha permès ser molt més gran, més espectacular i més humiliant del que mai ens ho imaginàvem.

L’univers sembla gran i vell, fosc i fred, hostil a la vida tal com la coneixem, perillós i costós d’explorar. Molts filòsofs del passat van concloure que l’univers no tenia sentit i antitètic per a la vida: un regne desolador i negre en què el nostre petit planeta és un resultat temporal de les forces cegues de la natura. Tot i així, les aparences poden tornar a ser enganyoses.

Durant els darrers 75 anys, els astrònoms han il·luminat la volta del cel de manera totalment inesperada. L’univers no només és gran, sinó que també es fa més gran. S’està expandint. Els grans cúmuls de galàxies s’allunyen els uns dels altres a velocitats creixents. Això significa que la mida de l’univers que podem veure està indissolublement lligada a la seva edat. És gran perquè és vell.

Aquests enormes períodes de temps són importants per a la nostra pròpia existència. Estem fets d’àtoms complicats de carboni, nitrogen i oxigen, juntament amb molts altres. Potser algun dia altres formes d’intel·ligència terrestre estaran fetes amb àtoms de silici. Els nuclis de tots aquests àtoms no vénen confeccionats amb l’univers. S’uneixen mitjançant una llarga seqüència de reaccions nuclears de crema lenta a les estrelles. Aquesta alquímia estel·lar triga gairebé 10.000 milions d’anys a cremar hidrogen a heli i a beril·li, carboni i oxigen i més enllà, abans que les estrelles moribundes exploten a les supernoves i estenguin les seves restes que donen vida al voltant de l’univers on troba el seu camí. en grans de pols, planetes i, finalment, en persones. El nucli de tots els àtoms de carboni del nostre cos ha estat a través d’una estrella. Estem més a prop de les estrelles del que mai ens hauríem imaginat.

Conduït a entendre

L’astronomia ha transformat l’univers senzill, avers de la vida i sense sentit dels filòsofs escèptics. Respira una nova vida a tantes qüestions religioses de màxima preocupació i fascinació interminable. Moltes de les preguntes més profundes i atractives que encara tractem sobre la naturalesa de l’univers tenen el seu origen en la nostra recerca de significat purament religiosa.

El concepte d’un univers lícit amb ordre que es pot entendre i confiar va sorgir en gran part de les creences religioses sobre la naturalesa de Déu. El quadre atomista de la matèria va sorgir molt abans que hi hagués hagut proves experimentals a favor o en contra.

D’aquestes creences va sortir la confiança que hi havia un ordre immutable darrere de les aparicions que valia la pena estudiar. Grans preguntes sobre l’origen i el final de l’univers, possiblement les fonts de tota la complexitat observada, i la infinita potencial de l’espai van sorgir del nostre enfocament religiós en les grans qüestions de l’existència i la naturalesa de Déu.

I, com totes les grans preguntes, poden tenir respostes que ens portin per camins inesperats, cada cop més allunyats del familiar i del quotidià: multiversos, dimensions addicionals, la flexió del temps i de l’espai; tot pot revelar un univers que conté més del necessari per a la vida, més fins i tot del que es necessita per especular. Veiem ara com és possible que un univers que presenta una complexitat i una estructura exquisides interminables es regeixi per unes lleis simples (potser només una llei) que siguin simètriques i intel·ligibles, lleis que governin les coses més notables del nostre univers: les poblacions de “partícules” elementals que són perfectament idèntiques a tot arreu.

La lògica oculta de la realitat

És a aquest món senzill i bell que hi ha darrere de les aparences, on es revela la elegància i la totalitat de la legalitat de la natura, que els físics busquen trobar el segell distintiu de l’univers. Tothom examina els resultats d’aquestes lleis. Els resultats són sovint complicats, difícils d’entendre i de gran importància (fins i tot s’inclouen a nosaltres mateixos), però la veritable simplicitat i simetria de l’univers es troba en allò que no es veu. El més remarcable de tot és que trobem que hi ha equacions matemàtiques, petites remolins en trossos de paper, que ens indiquen com es comporten universos sencers. Hi ha una lògica més gran que els universos que és més sorprenent perquè podem comprendre-ne una part significativa i, per tant, compartir-ne l’apreciació.

Un cop vam pensar que tot l’univers estava fet de les coses materials que trobem a la Terra. Ara hem descobert que això també era només una primera conjectura. Més del 70 per cent de l’univers es compon d’una forma d’energia fosca la identitat precisa de la qual es desconeix. Revela la seva presència pel seu efecte dramàtic sobre l’expansió de l’univers. A diferència de totes les altres formes conegudes de matèria, que exerceixen forces d’atracció gravitatòria sobre altres formes de matèria i entre elles, aquesta fosca forma d’energia respon repulsivament a la gravetat, fent que tot el material s’acceleri lluny d’ella, creant una acceleració en l’expansió de l’univers. això va començar a produir-se quan va arribar al 75% de la seva presència. Aquest descobriment sobre el nostre univers va ser una sorpresa, com descobrir una cosa totalment inesperada sobre un vell amic. De nou, les aparences eren enganyoses.

Així doncs, amb l’univers, tal com va ser aquella nit a Sant Marc, les coses no sempre són com semblen quan mirem cap amunt. El conjunt és molt més que la suma de les seves parts. Els arquitectes de les nostres imatges religioses i científiques de l’univers, i els molts comentaristes sobre els seus significats que els van seguir, només van poder veure una petita part del que hi ha i només van saber una petita part del que ens ha d’ensenyar sobre el nostre lloc a l’univers. Comencem a veure de nou l’extraordinària naturalesa del nostre entorn local i el vincle que dóna vida a la immensitat de l’espai i el temps. Les aparences poden ser enganyoses.

Saber el que no sabem

Hi ha qui diu que només perquè utilitzem les nostres ments per apreciar l’ordre i la complexitat de l’univers que ens envolta, no hi ha res més en aquest ordre que el que imposa la ment humana. Això és un greu judici erroni. Si fos cert, esperaríem trobar la nostra comprensió més gran i fiable del món en els esdeveniments quotidians en què milions d’anys de selecció natural han aguditzat el nostre enginy i ens han preparat els sentits.

I quan mirem cap a l’espai exterior de les galàxies i els forats negres, o cap a l’espai interior de quarks i electrons, hauríem d’esperar trobar poques ressonàncies entre les nostres ments i els camins d’aquests mons. La selecció natural no requereix cap comprensió dels quarks i forats negres per a la nostra supervivència i multiplicació.

I, tanmateix, trobem aquestes expectatives dirigides al cap. Els coneixements més precisos i fiables que tenim sobre qualsevol cosa a l’univers són els esdeveniments en un sistema estel·lar binari a més de 3.000 anys llum del nostre planeta i al món subatòmic dels electrons i els rajos de llum, on són precisos fins a nou decimals. llocs. I curiosament, les nostres majors incerteses es relacionen amb els problemes locals d’entendre’ns a nosaltres mateixos (societats humanes, comportament humà i ments humanes), totes les coses que realment importaven per a la supervivència humana. Però això es deu al fet que han de ser complexos: si les nostres ments fossin prou senzilles per ser enteses, serien massa senzilles d’entendre.

En tota la ciència que perseguim, estem acostumats a veure el progrés. Els nostres primers intents d’entendre les lleis de la natura sovint són incomplets. Capten només una part de la veritat, o la veuen a través d’un vidre només a les fosques.

Alguns pensen que el nostre progrés és com una seqüència interminable de revolucions que derroten l’antic ordre, condemnades a no convergir mai a res més definitiu que un estil de pensament més útil. Però el progrés científic no sembla així des de dins. Les nostres noves teories s’amplien i subsumeixen d’altres. Les primeres teories es recuperen en algunes situacions limitades (moviments lents, camps gravitacionals febles, grans mides o energies baixes) de la nova. La teoria de la mecànica i la gravetat de 300 anys de Newton ha estat substituïda per la d’Einstein, que serà succeïda per la teoria M o el seu successor desconegut en el futur. Però d’aquí a mil anys els escolars encara estudiaran les teories de Newton i els enginyers encara confiaran en elles tal com ho fan avui en dia. Seran la forma limitadora simple de moviments lents i de gravetat feble de la teoria última, sigui el que resulti ser.

En les nostres concepcions religioses sobre l’univers, també fem servir aproximacions i analogies per comprendre les coses finals. No són tota la veritat, però això no impedeix que siguin part de la veritat, una ombra que es projecta en una situació limitant de certa simplicitat. La nostra imatge científica de l’univers ha revelat una i altra vegada el tan parpellejat i conservador que ha estat la nostra visió sovint, l’autoservei de la nostra imatge provisional de l’univers, la quotidianitat de les nostres expectatives i el parroquialitat dels nostres intents de trobar o negar els vincles entre els científics. i enfocaments religiosos a la naturalesa de l’univers.

Sir John Templeton ha intentat fomentar aquest diàleg imparcial amb la ferma creença que la religió i la ciència poden proporcionar il·luminació mútua i apreciació de les meravelles del nostre univers i ens inspiren a buscar i comprendre la veritat de maneres noves, una veritat que és inesperadament inesperada. i, tan sovint, gens com sembla que aparegui per primera vegada.